Peter Frisk, guide och aktiviteter.
Stockholm, Göteborg, Paris m.m.
Tilldelad Stockholmsmedaljen 2011 - motivering:
"Genom Peter Frisks vandringar har många för första gången förstått konsekvenserna av förslaget till ombyggnad av Slussen (Foster-Bergs Slussenförslag) - var byggnaderna skulle stå och vilka utsikter som skulle skymmas. Med kunskap och entusiasm har Peter Frisk beskrivit hur genomtänkt Slussen är så att de som deltagit i vandringarna kunnat se bortom dagens smuts och förfall, och också kunnat förstå varför området utpekats av Riksantikvarieämbetet som en miljö av riksintresse för kulturmiljövården i Stockholm."
.


Det här är något av det som Peter kan erbjuda i samband med uppdrag..
På denna sida kommer ni att finna lite av det Peter Frisk kan erbjuda i samband med uppdrag. Vi kan sätta ihop program (tex: ett företagsgäng som började med frukost i Gamla Stan, vandring i en timme, sen lunch på Victoria i Kungsan och därefter en vandring till Sturekatten och kaffe och bakelse. Ett trevligt litet paket ). I göteborg har Peter kontakt med en lokal kändis som har ölprovning och här kan man pussla ihop vandring och ölprovning.
Kulturvandringar i Gamla stan.
Gamla Stan är Stockholms urhem och kallades under lång tid för "Staden mellan broarna" eller "Stadsholmen".
Här har Peter Frisk ett flertal olika kulturguidningar som givetvis för den historiskt intresserade är en skatt utöver det vanliga i vårt land.
Välj mellan Historiska Vingslag som inleds på Riddarholmen och som är en bastur över stadens historia eller prova Ensamma lyktor som inriktar sig på poeterna, skalderna och krogarna.Österlånggatans historia är ett temanedslag på en enda gata och rymmer i princip hela Gamla stans utveckling från 1200-talet och fram till nutid. Slottets fyra sidor är en rundvandring kring det Svenska Kungliga Slottet som stod inflyttningsklar 1754. För den krogintresserade finns den kroghistoriska vandringen Krogrundan.
Skeppsbrons historia är en resa från Slussen till Strömbron där fokus ligger på sjöfart och byggnaderna. Gamla stans skärvor är en lite annorlunda tur där Peter Frisk fritt blandar och ger om allt i Gamla stan. Ni kan även boka den dagsaktuella Slussenfunderingar som handlar om Slussens historia och hela debatten om dess framtid.

Kulturvandringar på Norr- och Östermalm.
Prova på och upptäck de de norra och östra delarna av Stockholm. Ge er ut på intressanta vandringar i andra stadsdelar än de mer vanliga stadsvandringsdelarna som Gamla stan och Södermalm. Här finns massvis med spännande platser och historia att upptäcka!
Varför inte ta en sväng runt det fashionabla Stureplan som växte fram från 1885 och se vad som händer och sker där idag med historiska återblickar. Eller strosa runt i Kungsträdgården som ibland kallas för Stockholmarnas Vardagsrum med sin långa historia som park och nöjesplats.
Ett annat tips är Drottninggatans historia eller toppadressernas toppadress i Sverige Strandvägens historia.
Är man sugen på sjöfartens Stockholm rekomenderas Skeppsholmen runt. På andra sidan vattnet finns Djurgården som kan ses både På cykel runt Djurgården som per fot genom en Djurgårdsvandring. Ett annat underbart ställe; Hagaparken, som kan upptäckas per cykel eller med en promenad.
Några andra tips är Vasastan, Kring Stadshuset, En Konstig Vandring och Längs Drakens rygg.
Alla turer kan bokas som föreläsningar och det är även möjligt att beställa en specialkomponerad föreläsning eller stadsvandring. Tveka inte att höra av er med era idéer och frågor.

I Albert & Herberts Haga ....
På Skolgatan 15 i det gamla Haga i Göteborg fanns det på 1970-talet en pensionerad skrothandlare som hette Albert. Albert hade en son, Herbert eller snarare "hebbe lelle", som inte vill annat än att flytta så långt bort han kan från sin far. De hade en häst som hette Herkules som red omkring i den slitna stadsdelen som skulle jämnas med marken ... vilket tilll viss del skedde.
Nu tillhör dessa herrar med häst den fiktiva världen. Men de lever. I människors minne lever de på samma sätt som det gamla Haga lever hos den äldre delen av Göteborgs befolkning. Kulturvandringen "I Albert & Herberts Haga ..." utgår från TV-serie som gick i svensk television från 1974-1979 och som julkalender 1982.
Sedan många år har jag en god vän i Stockholm. Han driver en lopphandel i Gamla stan i Stockholm och är inte så lite olik Albert. Till saken hör att hans pappa var antikhandlare i just Haga under 60-och 70-talen och kallades för "Bengt i Haga". Min gode vän Eddie är också, tillika som hans far, i nedstigande led släkt med arkitektsläkten Carlberg vilka var stadsarkitekter i Göteborg och Stockholm på 1600-och 1700-talen. Från Eddie har jag fått mycket information till vandringen som inte går att få på annat sätt än genom samtal.
"I Albert & Herberts Haga ..." är en historisk vandring om Haga i Göteborg och tar ca 1 timme.
Till slut har jag också skapat ett par trivsamma kulturguidningar i Göteborg.
.

Göteborg.
Sedan ett par år tillbaka är jag "majbo" och pendlar mellan Göteborg och Stockholm. Det är verkligen intressant att ta del av de två olka städernas skiftande karaktär. I Göteborg bor jag i ett s.k. landshövdingahus på Djurgårdsgatan. För den oinvigde betyder "majbo" det att man bor i stadsdelen Majorna i Göteborg och att det även här har funnits en djurgård ... därav gatans namn.
"Märkligt" tycker en del, "du är ju i Stockholm jämt och berättar om den staden ...Göteborg?"
Ja, det kan tyckas märkligt (än märkligare är det väl när jag också dyker upp i Paris). Jag har nu förmånen att pendla mellan dessa städer och trivs mycket bra med det. Stockholm har sin charm och karaktär och Göteborg har sin. Det är verkligen två olika städer till sätt och stil och de som bor i de båda städerna är annorlunda. Nu har jag den förmånen att gilla bägge - både Stockholm och Göteborg och stockholmarna och göteborgarna.
Till slut har jag också skapat ett par trivsamma kulturguidningar i Göteborg.
.


Majorna runt på cykel - Göteborgshistoria.
Sedan några år sedan så är jag majbo. För den oinvigde betyder det att man bor i stadsdelen Majorna i Göteborg. Stadsdelen är känd för sina landshövdingahus och det finns en mängd historiska smultronställen att besöka.
Turen inleds vid Gathenhielmska huset och på våra hojar passerar vi bl.a. Karl Johanskolan, ritad av Gunnar Asplund 1928, Stockholms Stadsbiblioteks arkitekt. Kring Karl Johansplan ligger flertalet härliga träbyggnader från tidigt 1900-tal och turen går vidare och bort mot Klippan och det forna sockerbruket som startades avDavid Carnegie d.y . Därefter far vi in i de kvarter som Albert Lilienberg planerade -Kungsladugård som är utsett till Riksintresse. Husen uppfördes i tre våningar mellan 1916-1930 med små idylliska gårdar och torg i varierande form i en mänsklig skala långt bort från dagens förtätningsiver. Vi far vidare mot ett annat 30-tal i en helt annan stil vid majvallen och cyklar sedan Bangatan bort mot Stigberget.
Turen tar ca 2 timmar.
Samling:
Stigbergstorget, Majorna, Göteborg.
.

Boka Peter Frisk för arrangemang i Paris.
Följande gäller för bokningar av Peter i Paris.
Ni är en mindre grupp upp till max 1 -15 personer. Tillsammans lägger vi upp ett pogram utifrån era önskemål. Peter finns tillgänglig under de dagar ni önskar och håller i de arrangemang vi planerat. Vi lägger innan resan upp ett program dä Utgångspunkten i arrangemanget är det svenska Paris, Strindbergs Paris, de svenska konstnärernas Paris, Svenska klubben m.m. Givetvis berättar Peter också om Paris allmänna historia.
Det som gäller prismässigt är resa, kost och logi för Peter samt ett överenskommet arvode per dag.
Peter samarbetar gärna med andra resebolag.
NÃ¥gra tips att ha i sitt program:
Stadsvandringar
Besök på Svenska Klubben i Paris
En dagstur till den forna svenska konstnärskolonin Grez söder om Paris.
Besök på Muséer tillsammans med Peter
.

Några exempel på vandringar:
Strindberg i Paris - Infernovandring
Strindberg levde några hektiska år i Paris på 1890-talet och kom att skriva romanen Inferno som speglar dessa parisår. Häng med i kvarteren runt Montparnasse där Strindberg bodde och verkade.
Intresserade av Strindberg? Se även:
Strindberg och Konsten - en föreläsning.


Montmartres konstnärskvarter.
Vi träffas på det lilla torget i Montmartres konstnärskvarter vid Metro Abesses. Därifrån leder Peter Frisk er genom denna fantastiska stadsdel med sina underbara utsiktspunkter. Vi tar oss upp till Place du Tertre till den vita charmerande kyrkan Sacre Coeur som lyser vit på bergets topp och på vägen passerar vi Picassos, Renoirs, van Goghs och Toulouse-Latrecs Montmartre. Vi passerar det inom konsten berömda dansstället Le Moulin de la Galette förevigad av Renoir. Från toppen tar vi oss ner till Place Pigalle.

Kulturvandringar på Södermalm.
Söder - denna förunderliga stadsdel som under de senaste åren blivit den plats där nästan alla i Sverige vill bo.
Följ med Peter på en resa genom stadsdelen som är fylld av historia, charm, personligheter och spännande berättelser. Här finns allt för den nyfikne.
Prova gärna på den historiska litterära vandringen Söders Höjdersom inleds vid Yttersta Tvärgränd och tar er bort till Slussen där ni passerar flera fantastiska utsiktsplatser över staden.
Missa inte östra Södermalm. Prova turen Kring Katarina Kyrka som börjar vid Slussen och tar er upp till Katarinaberget och Mosebacke med avslut uppe på Fjällgatan med Stockholms mest bedårande utsikt.
Önskas en mer koncentrerad tur rekomenderas Kring Maria kyrka som passar utmärkt som en paketvandring för större grupper som önskar avsluta med en bit mat. Välj ett 1600-talspalats, van der Nootska, eller Söders Hjärta med utsikt mot Maria Magdalenas kyrkogård eller varför inte Rival vid Mariatorget.
Givetvis går det också att komponera ihop en önsketur. Tveka inte att höra av er med era idéer och frågor.

Från Fürstenberg till Fürstenberg.
I Brunnsparken i centrala Göteborg ligger idag ett nyrenoverat "Palace". En gång i tiden kallat "Fürstenbergska palatset". Från detta 1700-talspalats, ritat av Carl Hårleman, inleds turen "Från Fürstenberg till Fürstenberg".
Varför denna titel på en vandring?
I palatset bodde konstmecenaten Pontus Fürstenberg med sin livskamrat Göthilda Magnus i slutet av 1800-talet och hit anlände svenska konstnärer en masse; Carl Larsson, Ernst Josephson, Hugo Birge, Anders Zorn och Per Hasselberg (som ligger bakom brunnen Johanna i Brunnsparken eller som den egentligen heter "Såningskvinnan").
Våren 1902 avled Pontus Fürstenberg och efter en del turer hängdes samlingen upp i det "Fürstenbergska Galleriet" i Göteborgs Konstmuseum. Konstmuseet invigdes vid Göteborgs 300-årsjubileum 1923.
Vandringen tar oss från Brunnsparken och upp mot Avenyn med avslut framför Göteborgs Konstmuseums entré. Tema för turen är konsten och konstnärerna som vävs ihop med Göteborgs 1800-och 1900-talshistoria. Turen tar ca 1,5 timme.
Intresserade av att boka en vandring med ett sällskap?
Vissa helger arrangeras öppna vandringar.
.

Föreläsningar.
Jag föreläser om konst, historia, arkitektur, litterära personligheter och även om olika nutida stadsprojekt. Föreläsningarna varar i de flesta fall i en timme. De går givetvis att anpassa i längd. Jag ser det visuella som mycket viktigt för att förstå och att göra saker begripliga och använder bildspel med mycket bilder. Det sägs att jag som föreläsare har ett lättsamt och förståeligt sätt och att det föreläsningarna är roliga. Det ska givetvis vara roligt och trivsamt att lära sig nya saker.
Jag skapar också skräddarsydda föreläsningar. Det kan handla om kvarteret där ni har ert företag eller om stadsdelen där ni bor. Jag är bokningsbar över hela världen och har också lanserat en nyhet: vardagsrumsföreläsningar (läs mer om det här).
Fasta arvodet per föreläsning är 5.000 ex moms (tillkommer eventuell reseersättning vilket utgår från Göteborg alt. Stockholm).
Är ni en penisonärsförening eller skola kontakta mig så är det möjligt att diskutera priset beroende på när och var ni vill ha er föreläsning.
.








Från Grand Palais till Svenska Klubben..
Vi inleder vandring vid nedre delen av Champs-Elysées där Grand -och Petit Palais ligger – båda uppförda inför världsutställningen 1900. Härifrån tar vi sikte mot Palais Royal och passerar bl.a. det franska presidentpalatset, Place Vendôme med det berömda hotell Ritz där storheter som Marcel Proust och Hemmingway bodde, Jeu de Paum, Place de la Concorde och Place Madeleine. Vi avslutar färden på Svenska Klubben med fantastisk utsikt mot Jardin des Tuileries i närheten av Louvren. På Svenska Klubben står bl.a. Alfred Nobels skrivbord och vi får även höra den spännande historien om hur Paris räddades av en svensk under andra världskriget. För de som orkar fortsätter vi sedan vidare bort mot Palais Royal där franska revolutionen inleddes.

